Otręby owsiane po prostu były z nasionami chia. Czytając ich właściwości od razu się z nimi zaprzyjaźniłam.
Nasiona chia inaczej szałwia hiszpańska zawiera
Wartości odżywcze nasion chia (w 100 g)
Wartość energetyczna - 486 kcal
Białko ogółem - 16.54 g
Tłuszcz - 30.74 g
Węglowodany - 42.12 g
Błonnik - 34.4 g
Witaminy
Białko ogółem - 16.54 g
Tłuszcz - 30.74 g
Węglowodany - 42.12 g
Błonnik - 34.4 g
Witaminy
Witamina C – 1.6 mg
Tiamina – 0.620 mg
Ryboflawina – 0.170 mg
Niacyna - 8.830 mg
Witamina A – 54 IU
Witamina E – 0.50 mg
Minerały
Tiamina – 0.620 mg
Ryboflawina – 0.170 mg
Niacyna - 8.830 mg
Witamina A – 54 IU
Witamina E – 0.50 mg
Minerały
Wapń – 631 mg
Żelazo - 7.72 mg
Magnez - 335 mg
Fosfor - 860 mg
Potas - 407 mg
Sód – 16 mg
Cynk - 4.58 mg
Żelazo - 7.72 mg
Magnez - 335 mg
Fosfor - 860 mg
Potas - 407 mg
Sód – 16 mg
Cynk - 4.58 mg
Kwasy tłuszczowe (w porcji - 28 g)
omega-3- 4915 mg
omega-6- 1620 mg
omega-6- 1620 mg
Korzystne dla naszego zdrowia
Otręby owsiane
Otręby owsiane są bogate w błonnik pokarmowy. Zapobiegają chorobom cywilizacyjnym takim jak miażdżyca, cukrzyca, otyłość czy rak jelita grubego.
Obniżają stężenie cholesterolu LDL. Pomagają także w regulacji stężenia glukozy we krwi.
Regularne spożywanie otrębów owsianych podwyższa sprawność fizyczną i umysłową, zmniejsza potrzebę snu, zapewnia prawidłową przemianę materii przeciwdzaiałając otyłości.
Zalety otrąb
● spowalniają wchłanianie cukrów
● obniżają wchłanianie złego cholesterolu, a tym samym przeciwdziałają miażdżycy
● podwyższają stężenie dobrego cholesterolu
● oczyszczają organizm z toksyn i metali ciężkich
● regulują wysokość ciśnienia krwi
● przeciwdziałają zakrzepom krwi
● regulują trawienie, zapobiegają zaparciom
● gwarantują szybsze poczucie sytości – można zjeść mniej i się najeść
● poprawiają pamięć i koncentrację
● zapobiegają nadmiernemu uczuciu zmęczenia, zmniejszają potrzebę snu
● spowalniają procesy starzenia
● pozytywnie wpływają na wygląd skóry
● spowalniają wchłanianie cukrów
● obniżają wchłanianie złego cholesterolu, a tym samym przeciwdziałają miażdżycy
● podwyższają stężenie dobrego cholesterolu
● oczyszczają organizm z toksyn i metali ciężkich
● regulują wysokość ciśnienia krwi
● przeciwdziałają zakrzepom krwi
● regulują trawienie, zapobiegają zaparciom
● gwarantują szybsze poczucie sytości – można zjeść mniej i się najeść
● poprawiają pamięć i koncentrację
● zapobiegają nadmiernemu uczuciu zmęczenia, zmniejszają potrzebę snu
● spowalniają procesy starzenia
● pozytywnie wpływają na wygląd skóry
Propozycja podania;
3 łyżki mieszanki wsypać do miski zalać jogurtem naturalnym i odstawić na 10 min, aż napęcznieją
Następnie posypać cynamonem i dodać łyżeczkę miodu
takie papki to ja lubię ;)
OdpowiedzUsuńCiągle obiecuję sobie, że spróbuję Chia! :) Masz śliczne zdjęcie w nagłówku.
OdpowiedzUsuń