wtorek, 12 kwietnia 2016

Nasiona chia i otręby owsiane

Od dawna poszukiwałam nasion chia. W sklepach spożywczych trudno je znaleźć. Przyznam, że bałam się je kupić. Nigdy wcześniej ich nie próbowałam. Po prostu czytałam, że zawierają dużo witamin i są idealnym składnikiem w diecie.
Otręby owsiane po prostu były z nasionami chia. Czytając ich właściwości od razu się z nimi zaprzyjaźniłam.

Nasiona chia inaczej szałwia hiszpańska zawiera 


Wartości odżywcze nasion chia (w 100 g)
Wartość energetyczna - 486 kcal
Białko ogółem - 16.54 g
Tłuszcz - 30.74 g
Węglowodany - 42.12 g
Błonnik - 34.4 g

Witaminy
Witamina C – 1.6 mg
Tiamina – 0.620 mg
Ryboflawina – 0.170 mg
Niacyna - 8.830 mg
Witamina A – 54 IU
Witamina E – 0.50 mg

Minerały
Wapń – 631 mg
Żelazo - 7.72 mg 
Magnez - 335 mg
Fosfor - 860 mg 
Potas - 407 mg
Sód – 16 mg 
Cynk - 4.58 mg
Kwasy tłuszczowe (w porcji - 28 g)
omega-3- 4915 mg
omega-6- 1620 mg
Korzystne dla naszego zdrowia
  • zwiększają poziom energii
  • poprawiają nastrój i koncentrację
  • nadają uczucie sytości więc sprawią, że zjesz mniej a będziesz syty
  • poprawią przemianę materii
  • oczyszczą Cię z toksyn
  • poprawią kondycję włosów, paznokci i skóry
  • uzupełnią organizm o brakujące witaminy i minerały, których z pewnością Ci brakuje
  • spowolnią trawienie węglowodanów i wchłanianie cukrów prostych
  • wzmocnią układ kostny, dzięki bogatej zawartości wapnia
  • odzyskasz spokój dzięki pozytywnym wpływom tłuszczów na funkcjonowanie układu nerwowego
  • zmniejszysz ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia
  • jeśli masz problem z za wysokim cholesterolem i ciśnieniem to chia jest twoim antidotum
  • wspomożesz wątrobę, oraz pracę jelit dzięki wysokiej zawartości błonnika

Otręby owsiane

Otręby owsiane są bogate w błonnik  pokarmowy. Zapobiegają chorobom cywilizacyjnym takim jak miażdżyca, cukrzyca, otyłość czy rak jelita grubego.
Obniżają stężenie cholesterolu LDL. Pomagają także w regulacji stężenia glukozy we krwi.
Regularne spożywanie otrębów owsianych podwyższa sprawność fizyczną i umysłową, zmniejsza potrzebę snu, zapewnia prawidłową przemianę materii przeciwdzaiałając otyłości. 


Zalety otrąb
● spowalniają wchłanianie cukrów
● obniżają wchłanianie złego cholesterolu, a tym samym przeciwdziałają miażdżycy
● podwyższają stężenie dobrego cholesterolu
● oczyszczają organizm z toksyn i metali ciężkich
● regulują wysokość ciśnienia krwi
● przeciwdziałają zakrzepom krwi
● regulują trawienie, zapobiegają zaparciom
● gwarantują szybsze poczucie sytości – można zjeść mniej i się najeść
● poprawiają pamięć i koncentrację
● zapobiegają nadmiernemu uczuciu zmęczenia, zmniejszają potrzebę snu
● spowalniają procesy starzenia
● pozytywnie wpływają na wygląd skóry




Propozycja podania;
3 łyżki mieszanki wsypać do miski zalać jogurtem naturalnym i odstawić na 10 min, aż napęcznieją
Następnie posypać cynamonem i dodać łyżeczkę miodu